Hypotheekrente verrekenen met voorlopige teruggave

Heb je de voorlopige teruggave over 2019 al ontvangen van de Belastingdienst? Deze kun je nog aanpassen. Mogelijk is de te betalen hypotheekrente te hoog ingeschat.

De te betalen hypotheekrente in 2019 kun je direct verrekenen met jouw inkomen met een voorlopige teruggave. Mogelijk moet je terugbetalen. Hoe voorkom je terugbetaling?

De meeste huiseigenaren laten de betaalde hypotheekrente verrekenen met een voorlopige teruggave. Als je hier in 2018 gebruik van hebt gemaakt, krijg je begin 2019 weer een voorlopige teruggave gebaseerd op de gegevens van vorig jaar. Bij grote veranderingen ten opzichte van 2018 dreigt het gevaar van het terugbetalen van een deel van de uitgekeerde bedragen. Hoe zit het?

Wat is een voorlopige teruggave?

Aftrekbare uitgaven krijg je normaal gesproken pas verrekend na de belastingaangifte over het betreffende jaar. Met een voorlopige teruggave krijg je de teruggave al in het belastingjaar zelf. Met een voorlopige teruggave zorg je er dus voor dat je van de betaalde hypotheekrente gelijk al een voorschot krijgt. In de aangifte over het jaar 2019 begin volgend jaar wordt berekend waar je recht op hebt en wordt de voorlopige teruggave verrekend met waar echt recht op bestaat. Dit werkt goed, maar schat de voorlopige teruggave vooral niet te hoog in.

Door een aflossing op de hypotheekschuld betaal je bijvoorbeeld minder aan hypotheekrente.

Waar kan het fout gaan?

Het aanvragen van de voorlopige teruggave doe je met geschatte bedragen. Je schat in hoeveel je verdient en hoeveel aftrekbare kosten je maakt. Door een lager inkomen of door minder aftrekbare kosten kan de voorlopige teruggave over 2019 te hoog zijn. Door een aflossing op de hypotheekschuld betaal je bijvoorbeeld minder aan hypotheekrente. Of vorig jaar heb je jouw hypotheek overgesloten en hier is ook de voorlopige teruggave van 2019 op gebaseerd.

Hoe kun je afzien van de voorlopige teruggave?.

Het feit dat de Belastingdienst de teruggave van 2019 al bevestigt, wil niet zeggen dat je er ook aan vast zit. Je kunt het nog aanpassen of er zelfs van afzien. Je kunt met je DigiD inloggen op de website van de Belastingdienst. De volgende stap is het invullen van een nieuwe voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Het kost je even moeite, maar zo kun je wel voorkomen dat je teveel of juist te weinig krijgt van de Fiscus.

Kies liever voor een te kleine teruggave

De Belastingdienst stelt de voorlopige teruggave vast en gaat deze vervolgens maandelijks uitkeren. Bij een te hoge maandelijkse uitkering zorg je er in kleine stapjes voor dat je in 2020 in één keer honderden euro’s terug moet betalen aan de Belastingdienst. Dit voorkom je door bij het aanvragen van de voorlopige teruggave de bedragen voorzichtig in te schatten. Betaal je 8.000 euro aan hypotheekrente? Vul dan bijvoorbeeld 7.000 euro in. Zo houd je nog een beetje marge over.

Het voelt misschien niet goed om onjuiste bedragen in te vullen bij het aanvragen van een voorlopige teruggave, maar dat mag gewoon hoor. Het is geen vorm van bedrog of fraude.


Contact