Senioren profiteren van de huizenmarkt

Senioren verkopen massaal hun grote en dure woning en kopen goedkoop in een andere regio weer een huis. Zo kun je jouw pensioen ook aanvullen.

60-plussers verkopen de eigen woning duur en kopen dan een goedkoper en een kleiner huis. Hier weten ze veel geld mee te verdienen.

Je koopt een huis afgestemd op jouw gezinssituatie. Jonge samenwoners gaan voor een appartement in de stad. De volgende stap is een woning met een tuin voor de kinderen. Zodra de kinderen het huis uit zijn is er weer ruimte in huis over. Eigenlijk is het huis te groot, dus wordt het huis verkocht en wordt een kleiner en een goedkoper huis teruggekocht. Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat 60-plussers hier flink mee cashen.

Senioren houden de huizenmarkt draaiende

Senioren blijken gemiddeld minder moeite te hebben met het verlaten van de woonplaats om vervolgens in een goedkopere woonplaats een huis te kopen. Ze nemen ook gelijk genoegen met minder vierkante meters aan woonruimte. Met de sterk gestegen huizenprijzen in bepaalde steden kunnen ze een flinke overwaarde overhouden aan een dergelijke actie. De overwaarde kunnen ze bijvoorbeeld weer gebruiken ter aanvulling op het pensioen of ze stoppen zelfs eerder met werken.

Als de overwaarde niet wordt gebruikt voor het aankopen van de volgende woning, heeft het wel invloed op de hypotheekrenteaftrek.

Mogen de senioren de overwaarde vrij besteden?

Er vindt geen belastingheffing plaats op de uitbetaalde overwaarde. Uiteraard wordt het bedrag wel bij het vermogen opgeteld. Je betaalt er dus wel vermogensrendementsheffing (heffing over vermogen) over. Als de overwaarde niet wordt gebruikt voor het aankopen van de volgende woning, heeft het wel invloed op de hypotheekrenteaftrek. Er wordt bijvoorbeeld een hypotheekvrij huis verkocht voor €300.000. In een goedkopere woonplaats wordt een kleiner huis gekocht voor €200.000. In dat geval bestaat er geen recht op hypotheekrenteaftrek. Een voorwaarde is namelijk dat de geïncasseerde overwaarde opnieuw wordt geïnvesteerd.

Na je pensionering naar een goedkope regio verhuizen

Een hypotheekvrij huis verkopen en met het geld in Oost-Groningen of Zuid-Limburg weer goedkoop kopen. Er wordt vaak gesproken over de Nederlandse huizenmarkt, maar eigenlijk kun je niet spreken over één huizenmarkt. De verschillen zijn namelijk te groot. Vertrekken naar een ander deel van Nederland heeft natuurlijk wel gevolgen voor jouw privé leven. Maar na pensionering duur verkopen en weer goedkoop terugkopen geeft grote financiële voordelen.

Starters profiteren juist niet van de huidige huizenmarkt

Starters hebben moeite met het vinden van een koophuis en ook het financieren van een huis is een probleem. Het aandeel van starters die een huis kochten in 2018 liep terug met 9,4 procent. Ze hebben een naar verhouding laag inkomen. De huizenprijzen stijgen harder dan de lonen, dus zijn steeds minder starters in staat om te kopen. Ze moeten ook nog een flinke spaarpot hebben, want de bijkomende kosten bij het kopen van een huis kunnen ze niet meer meefinancieren in een hypotheek.